1030445.jpg

Lokakuun viimeisenä päivänä teimme pitkään suunnitellun Viipurin matkan. Järvenpäästä oli matkalla 5 näpsäkkäänäppiä ja kaksi miespuolisoa. Nousimme Puolakan liikenteen autoon Haminassa aamulla puoli seitsemän aikoihin. Bussi oli täynnä matkustajia, joista suurin osa oli lähtenyt ostosmatkalle ja samalla mahdollistamaan tavaroitten kuljettamisen rajan yli. Tavaraa saa viedä "matkatavaroina" ainoastaan 35 kiloa /matkustaja. Tällä kerralla auton tavaratila oli täynnä äitiyspakkaussäkkejä. Tästä kuvasta näkyy, että veimme tuliaisina myös vihreitä omenia ja minulla on lisäksi sylissäni yksi Pornaisten marttojen neuloma peitto.  Aamu oli sateinen ja kiiruhdimme nopeasti sisälle sairaalan ovesta.

1030447.jpg

Sairaalan aulassa saimme tehdä kysymyksiä pääkätilölle Tatjana Novikovalle. Matkamme johtaja Vieno Viitakare on kuvassa vasemmalla. Kysymykset risteilivät pääkätilön palkasta ( 100 €/kk ) keisarinleikkausten määrään ( 200 kpl /v ) ja kaikkeen siltä väliltä. Sairaalassa syntyy 1500 vauvaa vuodessa ja 400 äitiä saa Vienon kammarin avustuspakkauksen. Hiv-positiivisia lapsia oli syntynyt tänä vuonna 15 ja surullista on, että heidät kaikki oli hylätty sairaalaan. Heitä hoidetaan sairaalassa 1,5 vuotta. Sairaalassa oli hyvin siistiä, vaikka moni paikka tarvitsisi kunnostusta. Tatjana kertoi, että Vienon kammarin apu on heille aivan välttämätön. Esimerkiksi kaikki liinavaatteet on tullut Vienon järjestön kautta, samoin vauvojen pienet sängyt. Tavalliset hoitajat saavat sairaalatyössä 80 € palkkaa kuukaudessa ja nyt Venäjän rikkaat palkkaavat heitä perheisiinsä lastenhoitajiksi. Monia ongelmia on, mutta ilmapiiri oli lämpöinen ja kotoisa ja Tatjana oli pysynyt uskollisesti työssään äitien ja vauvojen parissa jo 30 vuotta.

1030446.jpg

Vauvat ovat ihania! Pieni Vladim on syntynyt 26.10 ja on ruokatauolla. Äiti on 24 vuotias Natalja ja vauva perheen ensimmäinen lapsi. Hän on siis 5 päivän ikäinen ja kohta lähdössä kotiin lahjasäkki mukanaan. Saimme käydä myös huoneessa, jossa oli 5 vauvaa valo- ja lämpöhoidossa ja olimme kuulemassa synnytyssalin ovella, kuinka joku pieni syntyi ja tervehti reippaalla äänellä maailmaa. Jos ulkona olikin syksyisen harmaata, niin sisällä talossa oli uuden elämän ilo ja äitien hellyyden lämpö.

1030443.jpg

Tämä äitiyspaketti on tarkoitettu tyttövauvalle ja avasimme sen eräässä huoneessa nähdäksemme, mitä kaikkea paketti sisältää. Pöytä oli liian pieni, jotta kaikki olisi tullut esiin, esim. vauvan haalari oli täynnä vauvanvaatteita. Kuitenkin oli ilomme suuri, kun paketista löytyi Apupu, joka jo oli kovasti odotellut matkaan pääsyä, sekä keltavalkoinen pikku peitto, jonka joku tunnisti kättensä työksi. Tämän paketin saivat 26 v. Jelena-äiti ja  Diana- niminen vauva, joka on syntynyt 29.10. Diana on perheen toinen lapsi. Vierailupäivänämme sairaalassa oli 25 äitiäja lasta. Meillä oli mahdollisuus tavata vain 5 äitiä ja vauvaa mutta kaikki saivat avustuspaketin.

Suunnittelimme Reijon kanssa, että hän tulisi esittelemään Viipurin vierailun kuvia Näpsäkkäitten Näppien  kerhoon tiistaina 20.11 klo 14. Silloin voisi kuvat heijastaa videotykillä seinälle ja voisimme kertoa matkasta enemmän. Joka tapauksessä näimme, että apu on tarpeellista ja jopa välttämätöntä. Se viedään  perille asti ja tuottaa iloa saajalle ja antajalle. Taivaan isä siunatkoon Vienon Kammarin työtä ja kaikkia, jotka tekevät sen mahdolliseksi.